30 éves az európai ökocímke, és komoly eredményei vannak

2022. június 17., péntek – 18:51

Az 1992-ben született védjegy ma már több, mint 80 ezer termékről és szolgáltatásról bizonyítja, hogy azok a szigorú jogszabályi előírásoknak megfelelve a független laboratóriumi vizsgálatok szerint is valóban környezetbarátok, ráadásul ez a teljes életciklusukra igaz. A nemzeti ökocímke védjegyek ráadásul a helyi és regionális sajátosságokra öszpontosítva teszik teljessé a rendszert.

1992-ben született meg az európai környezetbarát termék védjegy, vagyis az Eu-s ökocímke, közismert nevén „Eu Ecolabel”. Ekkor lépett hatályba ugyanis a 880/92/EGK számú rendelet a közösségi szintű ökocímke rendszeréről, amit később felváltott a jelenleg hatályos 66/2010/EK rendelet. Az idézett jogszabályok által körülírt rendszer és maga az ökocímkés jelölés elősegíti és ösztönzi az olyan termékek tervezését, gyártását, forgalmazását és használatát, amelyek a piacon lévő hasonló funkciójú termékekhez képest kedvezőbb környezeti teljesítményt nyújtanak, és a szokásosnál bizonyíthatóan kevésbé terhelik a természetet,  továbbá segíti  a környezettudatos fogyasztók döntését abban, hogy valóban környezetbarát terméket válasszanak, és ne olyat, melyről esetleg csak a gyártói állítják ezt, alkalmazva az úgynevezett zöldre festés vagy greenwashing marketing hamis eszközeit.

Az ökocímke a fogyasztási cikkeket – az élelmiszerek, italok, gyógyszerek, állatgyógyászati készítmények és orvosi eszközök kivételével – és a szolgáltatásokat jelölheti.

Ökocímkék
Forrás: az Ökocímke facebook oldala

A harmincadik évforduló alkalmából és a fentiek miatt azt javasoljuk, hogy Ön is keresse az ökocímkét!

Ha Ön minősítetten környezetbarát terméket vagy szolgáltatást választ,

  • biztos lehet a kiváló minőségben;

  • pénzével olyan céget támogat, melynek fontos a fenntartható fejlődés;

  • hozzájárul az etikus munkakörülmények terjedéséhez;

  • a szokásosnál kevésbé fogja szennyezni a környezetet; ráadásul

  • tesz a globális felmelegedés ellen!

 

Keresse a 30 éves európai  ökocímkét és a magyar környezetbarát védjegyet, és válasszon környezetbarát terméket vagy szolgáltatást!