Az elköteleződés egyik módja lehet a Környezetbarát Termék védjegy vagy az Eu Ecolabel ökocímke megszerzése

2022. február 23., szerda – 11:04

„Környezetünk védelme mindannyiunk jövőjének záloga", volt a mottója a 2021. szeptember 23-ai, szokás szerint Biatorbágyon rendezett Weishaupt Környezetbarát napnak. A rendezvény hagyományos célja, hogy minél többen megismerkedhessenek a környezetbarát minősítéssel rendelkező termékekkel.  

Szőgyényi-Kovács Szabolcs, az Agrárminisztérium Környezettechnológiai és Kármentesítési Főosztályának vezetője a rendezvényt megnyitó beszédében köszönetet mondott azoknak a vállalkozásoknak, amelyek önkéntes vállalásokat tesznek a környezetvédelem érdekében, hiszen a vállalatok környezetvédelmi elköteleződése nélkülözhetetlen a fenntartható és zöld jövő megalapozásához. Felhívta rá a figyelmet, hogy az ennek egyik módja lehet a Környezetbarát Termék védjegy vagy az EU Ecolabel ökocímke megszerzése, a másik pedig az EMAS rendszer bevezetése, amivel a vállalat vagy szervezet vállalja a környezeti teljesítményének fokozatos javítását.

A rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan az idén is megismerkedhettek egymással a védjegyhasználó cégek, a feltételrendszerek kidolgozásában résztvevő egyetemek szakemberei, a nonprofit szervezetek képviselői és a környezetbarát minőségtanúsítás iránt érdeklődő szervezetek. A kiállítók közt jelen volt egyebek mellett a TesLoungeDrive, azaz a Tesla, valamint az újrahasznosított műanyagokat hasznosító, immáron több országban jelen lévő, mára már 1500 alkalmazottat foglalkoztató német családi vállalkozás, a Tece GMBH magyarországi leányvállalata is.

A Weishaupt W60 típusú gázégőinek környezetbarát minősítéséről szóló tanúsítványt Barta Géza Róbert, a Herman Ottó Nonprofit Kft. minősítési igazgatója és Nagy Viktor, a környezetvédelem iránt elkötelezett világbajnok és olimpiai bronzérmes vízilabdázó adta át Rácz József ügyvezető úrnak.

A jelenlévőknek nem csupán Tesla tesztvezetésre és egy autós szimulátor kipróbálására volt lehetősége, hanem megcsodálhatták  a Malagrow Kft. háztartási és vendéglátóipari felhasználásra szánt komposztáló gépét, és megismerhették a fenntartható fejlődés iránt ugyancsak elkötelezett Ricoh Kft. újrahasznosítást lehetővé tévő irodai gépcsaládját, azaz a GreenLine termékeket is.

Az eddig bemutatottakon kívül és nem utolsósorban fontos, ráadásul saját rendezvényünk volt a középiskolás diákok számára meghirdetett „Keresd a jelet” ökocímke vetélkedő, amiről már több cikkünkben beszámoltunk.