Megjelent az Ökocímke Hírmagazin legfrissebb száma

2021. február 18., csütörtök – 13:19

A Hírmagazin őszi/téli lapszámából kiderül, milyen is volt a magyar Ökocímke hőskora, hogyan gondolkodik egy modern, haza mosószer-gyártó, mennyire hatékonyak az ökomosogatószerek és miben példaértékű a skandináv Északi Hattyú.

A beköszöntőből:

Világszerte klímakutatók és környezetvédők ezrei töprengtek azon, vajon hogyan és mivel lehetne megfordítani a világ és benne az emberek mindennapi működését annak érdekében, hogy fenntarthatóvá váljon a 21. századi civilizációnk. A 2020-as év aztán csattanós – és meglehetősen kemény – választ adott erre, a Föld azonban ettől még nem lesz megmentve, legfeljebb hosszú idő után végre fellélegzik egy kicsit. Ha úgy tetszik, nyom egy restartot.

A tartós eredmény érdekében azonban nekünk is változtatnunk kell, elsősorban a gondolkodásunkon. És bár sok, külön-külön is borzasztó dolog történik a világban, vegyük észre az éppen zajló pozitív folyamatokat is. Olyanokat, mint hogy ma már ugyanannyi pénzért lehet megvásárolni ökocímkés mosogató- szert, mint szintetikusat, ami ráadásul nem csak megszorongatja, de maga mögé is utasítja konkurensét egy független intézet tesztjén. Hogy Dániában már ökocímkés iskola épül, ahol nem csak arra figyelnek oda, milyen anyagokból készül el az épület, de arra is, hogyan illeszkedik az a táj és a kö- zösség életébe. Hogy a nyomtatóba már magyar ökocímkés festékpatront is választhatunk, ami amellett, hogy teljes egészében felhasználja a benne lévő festékanyagot, de az üres kellékeket a gyártó újra is hasznosítja.

Az Ökocímke megmutatja, milyen irányban kellene továbbmenni ahhoz, hogy ez a kényszerű restart ne legyen hiábavaló. Változtatni a szokásainkon – legyen szó akár a legapróbbakról is – elképesztően nehéz, a mostani helyzet azonban tálcán kínálja erre a történelmi lehetőséget. Éljen vele – az Ökocímke pedig mindvégig a segítségére lesz ebben. 

Az ingyenes Ökocímke Hírmagazint elektronikusan itt olvashatják.

Ökocímke Hírmagazin 2020 cover