Nordic Swan: ökocímke északi módra

2021. január 25., hétfő – 15:44

Az észak-európai országok döntéshozói és polgárai legendásak környezettudatosságukról, amit a több mint 30 éve működő Nordic Swan, vagyis Északi Hattyú ökocímke-program is tanúsít.

1989-ben a Miniszterek Északi Tanácsa létrehozott egy önkéntes minősítési programot, amelyet Nordic Swan-nak, vagyis Északi Hattyúnak neveztek el. A tanács célja egy egységes ökocímke-rendszer létrehozása volt az észak-európai országok között, törekvésük sikerességét pedig jól mutatja, hogy a nonprofit szervezet immár több mint harminc éve működik sikeresen.

Az Északi Hattyú tagjai jelenleg Norvégia, Svédország, Finnország, Izland és Dánia. A szervezetet az Északi Ökocímkézésért felelős bizottság (Nordic Ecolabelling Board) vezeti, mely a Miniszterek Északi Tanácsa alá tartozik, de minden tagországban megvan a saját képviselete. Norvégiában egy alapítványi intézet, Svédországban, Finnországban és Dániában a képviselet az egyes nemzeti szabványügyi szerveibe épült be, míg Izlandon a Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozik. Az egyes nemzeti szervek a bevételeik egy részét a beszedett díjakból, másik fele pedig az egyes nemzetek kormányaitól származik.

1997-ben még csak 42 termékkategóriának dolgoztak ki kritériumrendszereket, mára ez a szám elérte a 60-at. 1997-ben még csak 1200 termék jelent meg a piacon az Északi Hattyú ökocímkével ellátva, ma ez a logó már több mint 25 ezer terméken található meg. Az észak-európai országok ökocímkéjére többek között gyertyákkal, textilből készült babatermékekkel, takarítási szolgáltatásokkal, kozmetikai termé- kekkel, bútorokkal, élelmiszerboltokkal, nyílászárókkal, játékokkal, kályhákkal, vagy mosó- és mosogatószerekkel is lehet pályázni.

Az északi országok lakói híresen odafigyelnek a környezetre és ez a sztereotípia az Északi Hattyú kapcsán is megerősítést nyert. Már egy 1996 decemberében megjelent közvélemény-kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a norvég vásárlók ismerik az északi hattyú ökocímkét és 79%-azt is mondta, hogy vásárlásnál előnyben részesíti az Északi Hattyúval ellátott termékeket. 2019-es kutatás szerint 10-ből 9 ember az északi régió országaiból ismeri ezt az ökocímkét és fele meg is nézi, hogy mit vásárol.

Nordic Swan 2

A jelentkezés díja alapesetben nettó 3000 Euró, amely tartalmazza a minősítési eljárás költséget és az egyszeri ellenőrzést. Emellett az ökocímke minősítés fenntartásához éves díjat kell fizetni, amelyet az eladott ökocímkés termék, vagy szolgáltatás bevétele alapján számítják. Ezentúl van éves használati díj, amely évente nettó 2000 Euró. A díjszabás termékkategóriánként változhat, alapesetben pedig három évig érvényes

A Nordic Swan ökocímkéért felelős Nordic Ecolabelling Board a Világ Ökocímkézési Hálózat (Global Ecolabelling Network – GEN) tagja, amelyet azért hoztak létre, hogy fejlesszék és támogassák az termékek és szolgáltatások ökocímkézését. Jelenleg 27 ökocímke szervezet a tagja, amelyek 60 különböző országot és területet képviselnek. A GEN hálózat tagjai 2018-2019-es adatok szerint 1612 érvényes feltételrendszert használnak, 17 000 vállalat kapott engedélyt tőlük az egyes ökocímke használatra és több mint százezer terméket és szolgáltatást minősítettek ökocímkével.

Az Északi Hattyú ökocímke fenntartható megoldásokat kínál a termék életciklus-elemzés alapján és az előállításból származó környezeti hatás csökkentése révén. A termék teljes életciklusának minden szakaszát szigorú követelmények határozzák meg és ezeket a követelményeket folyamatosan szigorítják a fenntartható fejlődés érdekében. Ez az, ami az Északi Hattyú ökocímkét megkülönbözteti a többi ökocímkétől.

Az Északi Hattyú Ökocímke az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszerébe foglalt 17 fenntartható fejlesztési céljából 11-et teljesít. Ezeket a célokat azért alkották meg, hogy teljesülésével elérhető minden ember számára a jólét, emellett megvédhetjük a bolygónkat, környezetünket.