Magyar szabadalomnak köszönhetően újrahasznosítható a mezőgazdasági fóliahulladék

2022. február 24., csütörtök – 18:31

A növény-és állattenyésztésben évente keletkező mintegy 10.000 tonnányi műanyag fóliahulladék begyűjtésére, tisztítására és hasznosítására egészen napjainkig nem állt rendelkezésre megfelelő technológia. Emiatt súlyosan környezetkárosító, az emberi egészséget is veszélyeztető gyakorlat alakult ki: sokan elégették az elhasznált fóliát, amivel mérgező gázok kerültek a levegőbe. Egy magyar szabadalomnak köszönhetően vége lehet a környezetkárosító gyakorlatnak.

Az Agrárminisztérium ugyanis 2021-ben átfogó gyűjtési rendszer kiépítésébe kezdett, melynek eredményeként 2022. közepére a mezőgazdaságban keletkező fóliahulladék szakszerű begyűjtéséhez száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az országban.

A begyűjtési rendszer Csatári László költség-és energiahatékony szabadalmára épül, mely lehetővé teszi, hogy a fóliahulladékból a mosási fázis mellőzésével környezetbarát termék védjeggyel rendelkező száraz agglomerátumot hozzanak létre. A granulátum ezt követően a mezőgazdaságban széles körűen használt eszközök – öntözőcsövek, álláskönnyítő és zajvédő lapok, gyeprácsok, rézsűtartó hálózatok, vödrök, ládák és dobozok – alapanyagául szolgál. A Csatári-technológiával készülő termékekhez kedvezményesen juthatnak hozzá azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek környezetvédelmi engedély birtokában, a jogszabályokban előírt díj ellenében adják le műanyag hulladékukat.

A gyűjtőpontokat a mosonmagyaróvári székhelyű Green Technológia Kft. alakítja ki, és ez a cég végzi a begyűjtést és a feldolgozást is, a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával. A terv az, hogy belátható időn belül a teljes hulladékmennyiség újrahasznosításra kerüljön, bár a gyűjtés és a feldolgozás egész országra kiterjedő rendszerének a kiépítéséhez még szükség van egy-két évre.