Az Eu ökocímkével minősített kozmetikumokból száműzték a hormonként ható vegyszereket

2022. április 29., péntek – 21:23

Az osztrák ökocímke szigorú követelményeihez igazodva 2021 ősze óta a potenciálisan hormonkárosító vegyszerek, azaz ED-k alkalmazása nem engedélyezettek az EU ökocímkével ellátott termékekben.

Az endokrin diszruptorok (ed-k) az endokrin rendszerbe, vagyis a belső elválasztású, hormonokat termelő mirigyek működésébe beavatkozó anyagok. Ezek egyebek mellett maradandóan károsíthatják az ideg- és immundenrendszert, daganatos betegségeket idézhetnek elő, és károsan befolyásolhatják a nemi működést, többek között terméketlenséghez vezető betegségeket okozva.

Az új szabályok szigorú koncentrációs határértékeket irányoznak elő az allergén anyagokra, például a tartósítószerekre és az illatanyagokra vonatkozóan is. „A kozmetikai termékeknél a környezetvédelem mellett a gyermekek, az érzékeny embercsoportok és mindenki más védelme is kiemelten fontos számunkra. Meg vagyunk győződve arról, hogy a védelmük érdekében a törvényi előírások nem mennek elég messzire. Például a feltételezett rákkeltő hatású vegyszerek általában a kozmetikumokban is felhasználhatók. Ez nem igaz azokra a termékekre, amelyek elnyerték az EU ökocímkét vagy az osztrák ökocímkét” – olvashatjuk az osztrák minősítési rendszer megalkotóinak új EU-s követelményrendszert üdvözlő nyilatkozatában az umweltzeichen.at weboldalon.