A klímabarátok közül sokan pellettel tüzelnek

2022. május 3., kedd – 16:13

A fenntarthatóság kérdése világszerte egyre több embert és céget ösztönöz a fosszilis tüzelőanyagok nélküli tüzelésre, ezért fokozatosan nő az érdeklődés és a kereslet az éghajlatbarát fűtési rendszerek iránt. Mindez lehetővé tette a pellett tüzelési rendszereket építő osztrák cég, az Ökofen számára, hogy számos új zöld munkahelyet teremtve folyamatosan bővítse felső-ausztriai központját, és két franciaországi és egy németországi fiókot nyisson.

A fapellet–biopellet – természetes és széndioxid-semleges égésű környezetbarát fűtőanyag, amelyet faőrleményből préseléssel állítanak elő, kémiai ragas

ztó hozzáadása nélkül, hiszen kötőanyagát a fában lévő lignin adja. Fűtőértéke rendkívül magas, egy átlagos családi ház éves hővesztesége 2000-3000 kg pellettel pótolható. Svájcban, valamint az Európai Unióban – például Németországban, Ausztriában, Svédországban – a környezetbarát pelletet nagy tömegekben hasznosítják tüzelőanyagként, ráadásul dinamikusan fejlődik a pellettel tüzelés technológiája.

A Ökofen cég működtetését teljes mértékben áthatja a környezetbarát szemlélet, a fenntarthatóság és a környezettudatosság az építési projektjeiben is kiemelt fontosságú. Az új épületeket a regionális vállalatokkal együttműködve fából építik, és figyelmet fordítanak a felületek lezárásának minimalizálására. Az üzemegységeket természetesen pellettel fűtik, és folyamatosan bővítik az áramellátást jelentős részben fedező napelemrendszert. A megújuló energiát használják az elektromos céges autók töltésére is.