Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

EMAS és ISO 14001

Az EMAS

Az Európai Unió 1993 júliusában bocsátotta ki az Eco-Management and Audit Scheme rendeletet, röviden EMAS-t. (EC1836/93). Az EMAS hiteles külső kommunikációs lehetőséget biztosít mindazon szervezetek számára, melyek önkéntes alapon részt kívánnak venni környezeti teljesítményük folyamatos javításában. Az önkéntességet természetesen nagyon fontos hangsúlyozni, hiszen az EMAS rendelet alkalmazása vállalatok számára nem kötelező.
Az EMAS rendelet, hasonlóan az ISO 14001-es szabványhoz egy módszert kínál a szervezetek számára környezeti teljesítményük fejlesztéséhez, publikálásához és ezen keresztül egy környezettudatos vállalati működés megvalósításához. Abban az esetben, ha egy szervezet megfelel a rendeletben foglalt valamennyi előírásnak, külső hitelesítő fél bevonásával igazolást kaphat az EMAS rendszer szerinti működéséről. A sikeres felülvizsgálatot követően jogosult a szervezet az EMAS logó használatára.

Mivel az EMAS szerint működő szervezetek környezeti teljesítményüket környezeti nyilatkozatban is megjelenítik, így kifele a bizalmat, az átláthatóságot és a környezettudatosságot képviselik. A környezetvédelem jelentőségének folyamatos fejlődésével a környezet védelmét szem előtt tartó vállalatok kitűnnek a tömegből. Nem tekinthetők a továbbiakban már misztikus tevékenységet végző ismeretlen gazdasági egységeknek, hiszen a környezetre gyakorolt hatásuk nyilvános.

ISO 14000: Környezetközpontú irányítási rendszer

A vállalkozások működése nagyon sok féle módon hat a környezetünkre, amelyben élünk. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy ezekről a hatásokról információnk legyen, hogy szükség esetén időben tájékozódjunk a lehetséges veszélyekről, vagy éppen ellenkezőleg, a várható javuló tendenciákról.

Erre a célra alkották meg az ISO 14000 szabványcsaládot és alkalmazzák szerte a világon. A környezetirányítási rendszerek egyik nagy előnye és vonzóereje, hogy megtakarításokat eredményez viszonylag rövid távon is. Az erőforrások felhasználásának folyamatos és teljes körű ellenőrzése hamar rámutat azokra a lehetőségekre, amelyekkel csökkenthető a felhasználás, és ezzel csökkenthetőek a költségek is. Egy ilyen rendszer kialakítása és bevezetése részletes felmérést igényel, és sok tapasztalatot. A különböző környezeti tényezők meghatározása nem mindig egyszerű feladat. Szükség van még az országban érvényben lévő környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozások alapos ismeretére is, mert ezeket a követelményeket is be kell építeni a rendszerbe.


 

Kapcsolódó dokumentumok:
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon