Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Letölthető dokumentumok

A nemzeti "Környezetbarát Termék" védjegy

Magyarországon 1994 óta működik a magyar nemzeti „Környezetbarát Termék” védjegy rendszer, amelynek stilizált szimbóluma a Magyarországon őshonos, hosszú életű kocsánytalan tölgy (Quercus petraea).

A forgalomba vagy használatba kerülő termékek környezetbarát vagy környezetkímélő minőségét a Miniszteri Rendelet melléklete szerinti védjegy, mint megkülönböztető jelzés tanúsítja. A minősített termékek megkülönböztető jegye maga a "Környezetbarát Termék" logó. A termékek, és szolgáltatások környezetbarát jellegét tanúsító jel bejegyzett védjegy, amit felhasználó csak a bejegyzett, hiteles formában használhat. A védjegyhasználat engedélyezését a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. végzi; a védjegy engedély nélküli használatát a törvény tiltja.

A minősített termékeken az előírásoknak megfelelően fel kell tűntetni a védjegy logóját és a minősített termék vagy szolgáltatás regisztrációs számát. A védjegy melletti ablakban a védjegy logója mellett a környezeti kiválóságot jelző tulajdonságok szövegesen is megjelennek, hogy ezzel is felhívják a fogyasztók figyelmét az árucikk környezetbarát voltára.

Környezetbarát Termék Arculat Kézikönyv

A "Környezetbarát Termék" védjegy logóját az alábbi kiterjesztésekben, azok nevére kattintva töltheti le:
 
JPG TIFF AI EPS
 
 
 
Az Európai Uniós ökocímke

Az EU ökocímkét az Európai Bizottság 1992-ben hozta létre. A stilizált virágot ábrázoló címkének az európai környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat igazoló tanúsító elsődleges szerepet szánták. A címke legfontosabb célja a fogyasztók vásárlási döntéseinek támogatása, valamint az olyan termékek elismerése, amelyek környezetkárosító hatása sokkal kisebb, mint a hasonló felhasználási célú termékeké.

A pályázó csak a szerződés megkötését követően tüntetheti fel a címkét a terméken, amelyen a szerződés nyilvántartási számát is fel kell tüntetni. Az uniós ökocímke azokon a termékeken tüntethető fel, amelyek tekintetében az uniós ökocímkét odaítélték, valamint az azokhoz tartozó reklámanyagokon, terméktájékoztatókban.

Útmutató az EU ökocímke logójának használatához

Az EU ökocímke logóját az alábbi kiterjesztésekben, azok nevére kattintva töltheti le:
 
JPG TIFF AI EPS
 
Kapcsolódó dokumentumok:
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon