Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezeti címkék

A környezetvédelmi jelölések napjainkban az ökomarketing megjelenésével és térnyerésével egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy ne csak üres marketing eszközként, hanem megbízható, minden fogyasztó számára hiteles támpontot és információt nyújtó jelzésként alkalmazzuk ezeket a jelöléseket.

Az úgynevezett „green washing” vagyis megtévesztő, környezetbarát jellegre utaló önkényes jelölések elkerülése, visszaszorítás érdekében került megalkotásra az ISO 14024-es szabvány, mely a termékeken található környezetvédelmi jelöléseket több csoportra bontja. A szabvány szerinti I- es csoportba tartozó jelöléseket nevezzük szigorú értelemben ökocímkéknek. Ebbe a csoportba azok a címkék tartoznak, melyek a termék környezeti teljesítményére vonatkoznak, életciklus értékelésen alapulnak és a megszerzéséhez harmadik, független fél általi tanúsításra van szükség. Ez a típus alkalmas leginkább a zöld beszerzések kapcsán a megfelelőség bizonyítására. Ilyenek például az EU Margaréta, Kék Angyal, Északi Hattyú és a TCO címke.

Léteznek az I- es típushoz hasonló címkék is, melyek esetében csak annyi a különbség, hogy egyetlen tulajdonságra koncentrálnak. Ilyen például az Energy Star címke vagy a kötelező EU energia címke is.

A II-es típusba tartoznak azok a címkék melyeket a gyártók saját hatáskörben, harmadik fel általi tanúsítás nélkül, általában a termek egy tulajdonságára vonatkozóan alakítanak ki. Ezeknek leginkább marketing vonatkozásai vannak, de a hitelességre ezeknél a címkéknél is figyelmet kell fordítani, hiszen a vásárlók megtévesztése nem lehet hosszú távú stratégia.

A III-as típusba (nem is címkék a szó szoros értelmében) azok az EPD-nek nevezett (Environmental Product Declaration) termek adatlapok tartoznak, melyeket a gyártó ad ki és részletes műszaki tulajdonságokat tartalmaznak.


Kapcsolódó dokumentumok:
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon