Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ökocimke hírek az Unióból

2015.04.17
Ökocímkés Eurovíziós Dalfesztivál Bécsben

Az idei évben rendezett Eurovíziós Dalfesztivál a megvalósított ökológiai célkitűzéseinek köszönhetően elnyerte a Zöld Esemény oklevelet.


2015.02.05
Bővül az uniós ökocímke termékcsoportjainak köre

A nedvszívó higiéniai termékek ígéretes lehetőséget kínálnak Európában, 2014. október 24-én az Európai Bizottság elfogadta a „Nedvszívó higiéniai termékek” elnevezésű feltételrendszert. A 2014. márciusi EU Ökocímke Szabályozó Bizottságának ülésén került sor a feltételrendszer megszavazására, mely magába foglalja a babapelenkákat, az intim betéteket, a tamponokat és a melltartóbetéteket (más néven szoptatós betétek).


2014.07.17
Új EU ökocímke kritériumok

Az Európai Bizottság a feltételrendszerek felülvizsgálata után elfogadta az ágybetétek és textil termékek termékcsoportok új, módosított kritériumait.


2012.11.27
Napirenden az új termékcsoportok uniós feltételrendszerének kidolgozása

November21-22-én tartotta meg soros ülését az Európai Unió Ökocímke Bizottsága (EUEB). A kétnapos tanácskozáson, amelyen Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. részéről Diófási Orsolya szakértő vett részt, többek között megvitatták az Európai Unió ökocímkéző rendszerének aktuális kérdéseit és az új minősítési követelményrendszerek kidolgozásának eddigi elért eredményeit.


2012.09.12
EU ökocímke hírlevél 2012 július - A spanyol A&B Laboratorios de Biotecnología nyolc terméke nyerte el az EU ökocímkét

Egy-egy védjegyhasználó céget, illetve annak termékét bemutató rovattal bővült az EU ökocímke hírlevele. A bemutatott gyártók egyike a spanyol A&B Laboratorios de Biotecnología. Az EU ököcímke júliusi hírlevelének magyar fordítása az alábbiakban olvasható.


2012.07.05
EU ökocímke hírlevél 2012 június - A francia CB az EU ökocímke huszadik születésnapját ünnepli

Megjelent a EU ököcímke júniusi hírlevele, amelynek magyar fordítása az alábbiakban olvasható.


2012.06.29
EU-ökocímke: 2012. július 1-jétől teljes sebességgel

Végéhez közeledik a bioélelmiszer-ágazat számára az új európai uniós címkézési szabályoknak való megfelelés érdekében biztosított kétéves átmeneti időszak. 2012. július 1-jétől az uniós ökocímkét kötelező megjeleníteni minden olyan előre csomagolt bioélelmiszeren, amelyet az EU valamely tagállamában állítottak elő és megfelel a szükséges előírásoknak. Az uniós logó használata továbbra sem kötelező a nem csomagolt, valamint az importált biotermékek esetében. A csomagoláson az uniós logó mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni.


2012.06.12
EU ökocímke hírlevél 2012 május - Megjelent az első EU ökocímkés animáció

Az első EU ökocímkés animáció ebben a hónapban jelent meg, annak érdekében, hogy támogassa a „The kinder spring clean” programot. A videó, amely az 1950-es évek reklámjait idézi, annak elősegítését szolgálja, hogy a tavaszi nagytakarítás során minél több EU ökocímkés terméket használjon a lakosság.


2012.06.05
EU ökocímke hírlevél 2012 április - Megújult az EU ökocímke honlapja

Változások a Hírlevélben: a következő hírlevéltől kezdve egy új rovatot indítunk, amelyben egy ökocímke-használó cég megosztja tapasztalatait a védjeggyel kapcsolatban. Amennyiben az Ön vállalatát érdekli ilyen lehetőség, írja meg a következő e-mail címre: ecolabel@biois.com


2012.04.02
EU ökocímke hírlevél 2012. március - Eco-Lighting projekt

Az Eco-Lighting (Öko-világítás) projekt egy kezdeményezés a 2013 júniusában lejáró EU Ökocímke és Zöld Közbeszerzés fényforrások termékcsoport feltételrendszer felülvizsgálatára. A projekt támogatja az EU Ökocímke termékcsoportjainak 40-50-re emelését 2015-ig. Ez az első, nem-tagállami kezdeményezés, melyben az Európai Bizottság kisebb szerepet vállal, az érintettek nagyobbat. Silvia Ferratini (Európai Bizottság) a következőket nyilatkozta: „Reméljük, hogy sokat tanulhatunk és segít növelni a feltételrendszerek számát a jövőben.”


2012.03.01
EU ökocímke hírlevél 2012. február - Új ECHA lista a veszélyes anyagokról

Februárban jelent meg az első európai uniós osztályozási lista, amely z több mint 100.000 potenciálisan veszélyes anyagot tartalmaz. Az ECH (European Chemicals Agency, Európai Vegyianyag Ügynökség) listáján szereplő anyagok a környezetre és az emberi egészségre egyaránt károsak lehetnek.


2012.02.01
EU ökocímke hírlevél 2012. január - Húsz éves az Európai Unió ökocímke

Az EU ökocímke 1992-es létrehozása óta hatalmas változások következtek be: míg kezdetben két termékcsoportra (mosó- és mosogatógépek), jelenleg 26 termékcsoportra (élelmiszerek és gyógyszeripari termékek kivételével) vannak kidolgozott feltételrendszerek.


2012.01.02
EU ökocímke hírlevél 2011. december

Míg Törökország Európa egyik kiemelkedően fontos gyártási központjává vált az elmúlt évek alatt, jelenleg mégsem rendelkezik olyan nemzeti védjeggyel, amivel a zöld termékeket tudná igazolni. A „Metsims Fenntarthatósági Tanácsadó Cég” erre felfigyelt és nemrég elindított egy olyan honlapot, amely információt ad az EU ökocímkéről török cégek és vásárlók számára, számol be a decemberi uniós hírlevél


2011.12.03
EU ökocímke hírlevél 2011. november

A turisták hasznára válik az EU ökocímke és az EMAS közötti együttműködés, írja az EU novemberi hírlevele.


2011.10.20
Ökocímke hírlevél 2011. október - Az EU ökocímkéje támogatja a fenntartható fogyasztást

Az összes európai országban, amikor a gyerekek visszatérnek az iskolába a nyári szünet után azzal kezdődik a tanév, hogy a szülők új iskolaszereket vásárolnak. Ha túl sok felesleges eszközt vásárolnak, vagy ha jelentős mennyiségű káros anyagot tartalmaznak az iskolaszerek, akkor a környezetet jelentősen megterhelik ezen vásárlások. Az ADEME (a Francia Környezet- és Energiamenedzsment Ügynökség) sajtóközleménye szerint egy iskolatáska például 59 kg széndioxidot emészt fel az egész életciklusa alatt a gyártástól kezdve a táska eldobásáig, ami egyenlő azzal, mintha 370 km/órával vezetnénk egy autót. Viszont felelősen vásárolunk, ha EU ökocímkés termékeket választunk például papír alapú jegyzetfüzeteket, mappákat, rajzpapírokat.
Korábbi híreink >>
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon