Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Aktuális hírek

További innovációra és fejlesztésekre van szükség
2016.06.15

Barta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője beszédében köszönetet mondott Rácz Józsefnek, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetőjének, hogy immár harmadik alkalommal látja vendégül a Környezetbarát Nap meghívottjait, mindazokat az államilag elismert környezetbarát termék védjeggyel rendelkező hazai élvonalbeli gyártókat és szolgáltatókat, amelyek évek, évtizedek óta elkötelezettek a környezet védelme iránt, hogy bemutassák az általuk gyártott, forgalmazott termékeket, illetve szolgáltatásokat.

Már az ENSZ 1972. évi stockholmi konferenciájának egyik alapelveként szerepelt, hogy a Föld nem-megújuló erőforrásait olymódon kell hasznosítani, hogy elkerüljük az erőforrások kimerülését. Számos intézkedés született az anyag- és energiafelhasználás hatékonyságának a javítására, a hulladékok újrahasznosítására és újrafeldolgozására. Az anyag- és energiafelhasználás hatékonysága terén elért eredményektől függetlenül azonban a termelés és fogyasztás során az anyagok jellemzően ma is egy olyan lineáris pályán áramlanak, amelynek kiindulópontja a nyersanyaglelőhely, végpontja pedig a hulladéklerakó vagy a hulladékégető, emelte ki beszédében Barta Géza ügyvezető.

Az EU 2015 decemberében fogadta el a körkörös gazdasági csomagot, amelynek célja a nyersanyagok és az energia többszöri felhasználására, a körkörös folyamatok előtérbe helyezése, a termékek javíthatóságának növelése, élettartamuk meghosszabbítása, az anyagok és erőforrások egységes piacának létrehozása. A körkörös gazdaságra vonatkozó csomag az uniós termékpolitika végrehajtásának további eszközeit, így a környezettudatos tervezést, a zöld beszerzést és az EU ökocímkét is érinti. A körkörös gazdaságra vonatkozó csomag érinteni fogja a zöld közbeszerzést, továbbá hatással lesz az EU ökocímke feltételrendszerek felülvizsgálatára, ami azt jelenti, hogy a jövőben az ökocímke kritériumok között nagyobb hangsúlyt kapnak a tartóssági, javíthatósági, újrahasznosíthatósági és más, a körkörös gazdasággal kapcsolatos szempontok, emlékeztetett az ügyvezető.

Hozzátette: a körkörös gazdaság céljaihoz való hozzájárulás szempontja előtérbe kerül majd az európai ökocímke kritériumrendszerének felülvizsgálatánál is. Az életciklus elemzésre épülő feltételrendszereknek köszönhetően az európai ökocímke és a Környezetbarát Termék minősítési feltételrendszereknél eddig is követelmény volt az újrahasznosított anyagok felhasználása, az egyszerű javíthatóság, a tartósság, a hulladékminimalizálás, valamint a keletkező hulladékok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. Az ökocímkés termékek gyártásánál már eddig is megvalósultak a körkörösségi követelmények. Azok a vállalatok, amelyek termékeikkel elnyerték az ökocímkét, már eddig is élen jártak ezeknek a kritériumoknak a teljesítésében, hiszen a követelmények úgy lettek meghatározva, hogy a gyártók legjobb 10-15 százaléka képes ezek teljesítésére.


 

Ahhoz, hogy ezt a vezető pozíciójukat megtartsák, további innovációra és fejlesztésekre lesz szükségük. A kohéziós politika és az EU Horizon 2020 kutatási programja forrásokat is biztosít ezekhez a fejlesztésekhez. Kívánok ehhez a munkához sok sikert minden jelenlevőnek, zárta beszédét Barta Géza.

 

www.okocimke.hu

 

További híreink >>
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon