Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Aktuális hírek

Sikert aratott a Weishaupt III. Környezetbarát Napja
2016.06.10

A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. védjegyes partnere, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. június 3-án, pénteken vállalatának biatorbágyi székhelyén rendezte meg a III. Környezetbarát Napot, amelynek fővédnökségét V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár vállalta el, a megjelenteket a szaktárca nevében dr. Dobi Bálint főosztályvezető köszöntötte. A rendezvényen bemutatkozó előadást tartott a Bárczy Környezetvédelmi Kft., a Samsung Electronics Magyar Zrt., a Szelektív Nonprofit Kft., a Zöldlomb ÖKO Kft., a RICOH Hungary Kft., a Alba Ceramica Kft és a Xella Magyarország Kft. Az eseményen Barta Géza, a ügyvezető átadta a „Környezetbarát Szolgáltatás” védjegyhasználatot igazoló tanúsítványt Dankó Zsoltnak, a Horizont-Tex Kft. ügyvezetőjének. Az elmúlt évhez hasonlóan a rendezvény Kovács „Kokó” István, olimpiai és világbajnok ökölvívó moderálta. A III. Környezetbarát Nap résztvevői a Leier Autó Kft. legújabb környezetbarát BMW modelleket is kipróbálhatták.

A megjelenteket a szaktárca nevében dr. Dobi Bálint, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztályának főosztályvezetője köszöntötte.

A főosztályvezető beszédében emlékeztetett az ENSZ-nek az 1972. június 5-i stockholmi konferenciájára, ahol először tűzték napirendre a környezetvédelmet és a világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára döntött úgy, hogy ezt a napot Környezetvédelmi Világnapként fogják ünnepelni. Az „Ember és bioszféracímet viselő környezetvédelmi világkonferencia célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, azokra a környezetvédelmi problémákra, amelyek már a hetvenes években jelentkeztek, mint például a savas esők és a későbbiekben az ózonlyuk. Továbbá, hogy elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést, valamint terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét. Az előadó hozzátette: vannak eredmények, a savas esőt sikerült leküzdeni, az ózonlyuk is jóval kisebb, mint két évtizeddel ezelőtt.

2016-ban a Környezetvédelmi Világnap témájává a vadon élő növény- és állatfajokkal folyó illegális kereskedelem elleni fellépést választotta a világszervezet, hívta fel a megjelentek figyelmét dr. Dobi Bálint. Mint mondta, érdemes elgondolkodni azon, hogy Magyarország is érintett, hiszen hazánk 1985 óta tagja a veszélyeztetett vadon élő állat-és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezménynek, amelynek végrehajtása szempontjából hármas szerepe van.

Egyrészt nagy felelősségünk van abban, hogy megakadályozzuk azon illegális eredetű tranzitszállítmányok belépését az EU területére, amelyek célja egy másik tagállam. Másrészt Magyarország is felvevőpiaca ezen állat- és növényfajoknak, illetve a belőlük készült termékeknek, így ennek ellenőrzése is feladatunk. Harmadrészt hazánkban is élnek olyan fajok, amelyek keresettek a nemzetközi kereskedelemben. Ezek jogellenes forgalomba hozatalát is meg kell akadályoznunk, mutatott ráa a szaktárca főosztályvezetője.

Dr. Dobi Bálint a partnerség és az innováció fontosságára utalva egy személyes élményét osztotta meg a hallgatósággal. Felidézte azt a kétnapos uniós környezetvédelmi rendezvényt, amelynek programjaként találkozott Marius Smit amszterdami székhelyű Műanyag Bálna elnevezésű környezetvédelmi vállalkozásával, amely célul tűzte ki, hogy újrahasznosítja a város csatornáit szennyező több ezer műanyagpalackot és kupakot. A cégvezető évekkel ezelőtt az afrikai partoknál járt és megdöbbenve tapasztalta, hogy a több méter magasságban és szélességben összegyűlt műanyagpalackok mennyire szennyezik a környezetet és teszik élvezhetetlenné a tengerpartot.

Marius Smit hazatérve Hollandiába elhatározta, hogy megpróbál lokálisan is tenni ennek a globális problémának a megoldása érdekében. A vállalkozó egy üzleti modellt dolgozott ki, ennek lényege, hogy az amszterdami csatornákon úgynevezett műanyaghorgász utakat terveznek, amelyekre cégek nevezhetnek be. A jelentkezők a tízszemélyes csónakokból egy háló segítségével horgásszák ki a csatornákba bedobált PET palackokat. a műanyagokból a későbbiekben hajókat készítenek, és ezzel járják a környezetvédők az amszterdami csatornákat. A holland főváros csatornáit megtisztító önkéntes mozgalom, hasonló a hazai TeSzedd akcióhoz, hívta fel a megjelentek figyelmét dr. Dobi Bálint.

A pozitív példát már több északi ország is átvette, ahol hasonló problémákkal néznek szembe. A kezdeményezés eljutott a fiatalokhoz is, ugyanis másfél kiló PET palackból előállított gördeszka igen népszerű lett a zenei fesztiválokon, tette hozzá az előadó.

 

www.okocimke.hu

 

További híreink >>
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon