Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Aktuális hírek

Hálózat a környezetbarát beszerzésért
2016.04.25

A Hálózat azokat a vállalatokat és szervezeteket tömöríti, amelyek ökocímkével tanúsított környezetbarát termékek és szolgáltatások vásárlásával kívánják igazolni a környezet védelme iránti elkötelezettségüket, továbbá vásárlásaik révén hozzá kívánnak járulni egy fenntarthatóbb társadalom kialakításához.

A környezetbarát termékek azok a termékek, amelyek más, azonos rendeltetésű árukhoz és szolgáltatásokhoz képest kisebb mértékben terhelik a környezetet. Azt azonban, hogy melyik termék vagy szolgáltatás tekinthető környezetbarátnak, nem egyszerű eldönteni. Ennek igazolására használják világszerte az ökocímkéket. Az ökocímkék olyan megbízható jelzések a fogyasztók számára, amelyek révén könnyebben felismerhetik a környezetbarát termékeket. A vállalkozások számára pedig az ökocímke a legjobb módja annak, hogy a fogyasztók tudomást szerezzenek a környezetvédelem és a minőség javítás terén elért eredményekről. Az ökocímke garantálja a kiváló környezeti teljesítményt.

A tudatos fogyasztók tájékozottságának növelésére jól ismert módszerek az oktatás, reklámok, kiadványok és az előadások. A közösségek világában azonban ezeknek az eszközöknek a hatékonysága is tovább növelendő. Ezért keresni kell azokat az új és komplexebb tájékoztatási formákat, amelyek a tudatos fogyasztók hiteles informálását szolgálják. Ilyen megoldás az ökocímkés termékek fogyasztóit tömörítő Hálózat a környezetbarát beszerzésért kezdeményezés.

A szokásosnál kedvezőbb környezeti hatású termékek és szolgáltatások előnyben részesítésével nemcsak a gazdálkodó szervezetek, hanem a közigazgatási szervezetek, az iskolák, kórházak vagy akár a háztartások is csökkenthetik az általuk kiváltott környezeti terhelést.

A környezetbarát termékek iránti keresletükkel pedig ösztönözhetik a környezetbarát termékek és technológiák fejlesztését, és jó példát mutathatnak másoknak.

Nem mellékes, hogy az ilyen termékekkel esetenként a költségeiket is csökkenthetik. A Hálózat a környezetbarát beszerzésért kezdeményezés célja, hogy szakértői támogatást adjon a környezetbarát termékek beszerzése iránt érdeklődő szervezeteknek és tanúsítsa a hálózat tagjai által ezen a téren elért eredményeket.

Kik csatlakozhatnak?

A szokásosnál kedvezőbb környezeti hatású termékek előnyben részesítésével nemcsak a gazdálkodó szervezetek, hanem a közigazgatási szervezetek, az iskolák, kórházak valamint a háztartások is csökkenthetik az általuk kiváltott környezeti terhelést. A fenti piaci szereplők környezetbarát termékek iránti keresletükkel ösztönözhetik a gyártókat a környezetbarát termékek és technológiák fejlesztésére. A környezetbarát termékek használata jó példát mutathatnak másoknak. Javítja az adott szervezeten belül a munkatársak és az ügyfelek komfortosságát. Nem mellékes, hogy a környezetbarát termékek beszerzésével a költségeiket is csökkenthetik.

Hálózathoz való csatlakozással teljesítendő vállalások

• a beszerzésekben törekszik az ökocímkés termékek arányának a növelésére, az azonos ár/értékarányú termékek közül a környezetbarát védjeggyel rendelkezőket részesíti előnyben,

• az ökocímkés termékeket népszerűsítő kommunikációs tevékenységet folytat, valamint

• partnerségi vállalásairól és a vállalások teljesítéséről tájékoztatja a nyilvánosságot.

A vállalások teljesítését írásos útmutatók, tanácsadás, valamint a környezetbarát minősítéssel rendelkező termékek elérhetőségét is tartalmazó katalógus segíti.

Útmutató a megvalósításhoz

A környezetbarát beszerzés előmozdítása érdekében más európai országban is működő hálózathoz hasonlóan a Hálózat tagjai jogosultak arra, hogy:

  • értékes szolgáltatásokat kaphassanak
  • írásos útmutatókat, oktatást, valamint a környezetbarát minősítéssel rendelkező termékek elérhetőségét is tartalmazó katalógushoz juthassanak
  • a Hálózat tagjai használhatják a Hálózat logóját, ami hitelesíti a védjegyet használó szervezet környezetvédelem iránti elkötelezettségét.

Elérhető előnyök

A Hálózathoz való csatlakozás jelentős hírérték a környezetvédelem iránt érdeklődő vállalkozások számára. A Hálózat tagjai szakmai támogatást kaphatnak a környezetvédelemmel kapcsolatos céljaik megvalósításához, erősödik a környezetvédelem iránti érzékenység. A környezetvédelemmel, a környezetbarát beszerzéssel kapcsolatos követelmények teljesíthetők, ugyanakkor vissza is ellenőrizhetők. A Hálózat tagjai használhatják a Hálózat logóját, ami hitelesíti a védjegyet használó szervezet környezetvédelem iránti elkötelezettségét.

A Hálózat a környezetbarát beszerzésért kezdeményezés programgazdája – a környezetvédelemért felelős Minisztérium fenntartásában működő – Környezetbarát Termék Nonprofit Kft.

 

Elérhetőség:
Környezetbarát Termék Nonprofit Kft.
www.okocimke.hu / info@okocimke.hu /facebook/Ökocimke
1027 Budapest, Lipthay u. 5., I. em. 11-12.
 

 

 

További híreink >>
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon