Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ökocímkék és védjegyek, a minőségi információhordozók
2015.11.02

A környezettudatosság hamarabb megtérül, mint gondolnánk, a „zöld vásárlás” pedig egyszerűbb, mint hinnénk. Ahhoz, hogy környezettudatos fogyasztói döntéseket hozhassunk, megbízható információkra van szükségünk. Ebben nyújtanak hiteles segítséget a környezeti ökocímkék.

Amit a környezeti ökocímkékről tudni kell

A termékeken megtalálható államilag elismert magyar és uniós védjegyek hasznos információkat közvetítve a fogyasztók felé, arra is felhívják a figyelmet, hogy a hagyományos áruk mellett van más választási lehetőségünk is: vásárlásaink során mérlegelve az ökológiai szempontokat, a megbízható környezetbarát termékek mellett dönthetünk.

A környezettudatos zöld vásárlás nem jelenthet nehézséget, ha tudunk változtatni szokásainkon. Az ökocímke minősítések éppen az első lépések megtételében lehetnek a segítségünkre. Ezek az államilag elismert jelzések segítik a fogyasztókat abban, hogy nap mint nap környezetkímélő döntéseket hozzanak.

Nemzeti és uniós államilag elismert, hivatalos védjegyek

A termékek és szolgáltatások minősítését hazánkban a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. végzi, a társaság feladata a nemzeti "Környezetbarát Termék", a "Környezetbarát Szolgáltatás" és a "Környezetbarát Csomagolás" védjegy, valamint az Európai Unió Ökocímke pályáztatása és odaítélése. 

Magyarországon ezek az ökocímkék az államilag elismert környezetbarát minősítések, amelyek nem összetévesztendő más, a rendszeren kívüli ökojelzéssel. Utóbbiak a termékek csomagolásán valójában nem azt jelzik, hogy az adott termék környezetbarát, hanem csupán annyit, hogy újrahasznosított anyagból készültek, vagy nem tartalmaz egy bizonyos káros anyagot.

A nemzeti és az uniós ökominősítés azonos elvek szerint, egyeztetett követelmények alapján működik, egymást kiegészítve és segítve.

A teljes garanciát a hivatalos, államilag elfogadott védjegyek, a nemzeti "Környezetbarát Termék" "Környezetbarát Szolgáltatás" és a "Környezetbarát Csomagolás"védjegy, valamint és az Európai Unió Ökocímke megléte jelenti.


 

További híreink >>
Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon